Verrassend, niet makkelijk voorspelbaar einde ⭐️⭐️⭐️⭐️

Vincent is een man die zijn leven tot in detail heeft gepland en uitgerekend, waardoor hij ook zeker weet dat hij gelukkig zal worden met zijn verloofde Kim. Tijdens hun zoektocht naar een bestemming voor hun huwelijksreis herkent Vincent zijn doodgewaande broer Menno in een reisbrochure. Hij besluit alles in zijn zo zorgvuldig uitgestippelde leven op te geven om direct zijn zoektocht te beginnen. Tijdens zijn zoektocht ontmoet Vincent straatartieste Rosana. Zij helpt hem om meer van het leven te genieten en zijn risicoloze bestaan los te laten, om het makkelijker te maken zich in de leefstijl van zijn broer in te leven en hem terug te vinden.

Het boek “Ik zag Menno”, geschreven door Sandra Bernart begint goed, maar eindigt helaas wat minder. Het intro is meteen pakkend, waardoor je aangespoord wordt om te blijven lezen. De details die je terloops toegespeeld worden, maken op subtiele wijze duidelijk in welke tijd het verhaal zich afspeelt. Zo wordt er bijvoorbeeld gerefereerd aan guldens als betaalmiddel, is Sadam Hussein nog niet gepakt en hebben de 4 Non Blondes net een nieuwe single uitgebracht tijdens de flashbacks. Je komt er direct achter dat de hoofdpersoon een enorme loser en een nerd is, maar op een vertederende manier, waardoor hij sympathie opwekt. Later in het boek verandert je mening, je schept absoluut geen band met de hoofdpersoon en er blijkt een dunne lijn te zijn tussen vertedering en irritatie.

Wat ik goed vind aan het boek, zijn de subtiele overgangen van het huidige leven van de hoofdpersoon en zijn zoektocht naar Menno. Zoals op pagina 30: “ ’Ik zal je altijd herkennen als ze je dood vinden. Je hebt 138 vertakkingen op je benen. Ik zal ze persoonlijk natellen.’ ‘Fijn’, zei Kim, ‘dat is lief van je.’ Ze kietelde met haar tenen in mijn buik. Ik pakte haar voeten vast en begon ze zacht te kneden. En terwijl Kim weer verdiept zat in de politieserie dacht ik aan Menno. Zoals ik al vijftien jaar lang elke dag even aan Menno dacht. Zou ik Menno herkennen als ze hem zouden vinden? ”.

Ook de terugblikken aan het begin van de hoofdstukken naar de tijd waarin de hoofdpersoon nog jong was en Menno nog niet verdwenen is, zijn een positief punt en geven een duidelijke structuur weer zonder afbraak te doen aan de leesbaarheid van het verhaal. Een ander positief punt dat benoemd moet worden is dat je jezelf gedurende het lezen continu vragen blijft stellen als: “Wie is Menno?”, “Leeft hij nog?” en “Als hij nog leeft, waarom is hij dan niet naar huis gegaan?”. Om mee af te sluiten is het ook fijn eens een boek te lezen met een verassend, niet makkelijk voorspelbaar eind.

Uitgeverij Palmslag, ISBN:9491773372
4 Stars (4 / 5)

Bron: www.cultuurparadijs.nl