Sandra Bernart verkozen tot Eindhovens Schrijftalent 2017
Uitreiking Eindhovens Schrijftalent 2017 in Natlab

Sandra Bernart mag zich de winnaar van de ‘Prijs voor Eindhovens Schrijftalent’ noemen. Donderdag ontving zij in het NatLab uit handen van de winnaar van vorig jaar, Anja Frieling, het bijbehorende geldbedrag van 500 euro.

Vanuit de gedachte dat er genoeg talent in de stad aanwezig is, namen Boekhandel Van Piere, Natlab door Plaza Futura, de Bibliotheek Eindhoven en Coöperatie DELA het initiatief voor de Prijs voor Eindhovens Schrijftalent. Met deze stimuleringsprijs, die in 2017 voor de tweede maal werd uitgereikt, wordt beoogd een bijdrage te leveren aan een bloeiende literaire en creatieve cultuur in de stad.

Naast het winnende verhaal koos de jury, onder leiding van auteur Manon Uphoff, vijf verhalen uit een totaal van 64 inzendingen. De zes verhalen staan in een boekje dat de titel draagt van Sandra’s verhaal ‘Nuchterheid met een zachte G’. De verhalen geven een gevarieerd beeld van het schrijftalent in en rondom Eindhoven. Ze leggen bloot wat de stad bezighoudt en hoe verschillend schrijvers omgaan met ‘licht’, het thema van deze wedstrijd. Het winnende verhaal is verfilmd door studenten van creatieve school SintLucas.

Sandra Bernart publiceerde al eerder in verschillende verhalenbundels en op literaire websites. Haar korte verhalen vielen regelmatig in de prijzen. Met haar debuutroman ‘Ik zag Menno’ behaalde ze de finale van de Coffeecompany Book Award 2015 en de shortlist van de Hebban Debuutprijs 2016. Momenteel werkt ze aan haar tweede roman ‘Vol van Maan’, die in juni 2018 zal verschijnen.

Over haar winnende verhaal ‘Nuchterheid met een zachte G’ zegt de jury: “Dit is in alle opzichten een afgerond verhaal waarin de personages stuk voor stuk als levende, echte mensen voor het oog van de lezer oprijzen. Je beweegt met de verteller mee op diens golven van spot, zelfrelativering en zelfreflectie. Een heerlijke geschiedenis met een heldere analyse van wat er allemaal zin en onzin is geworden in ons tijdsgewricht.”

Het Eindhovens Dagblad publiceerde dit verhaal op www.ed.nl. Hier is het ook te lezen.

Foto: Ruud Balk