Pas op voor voorzetseldiarree

Overmatig gebruik van voorzetsels veroorzaakt buikkramp bij je lezers. Dit verschijnsel noemen we voorzetseldiarree.

Een voorbeeld met vijf voorzetsels:
Bij mijn zus ontbreekt het duidelijk aan liefde voor de planten die in de tuin voor haar huis staan.

Trekt je maag al samen?

Ga eerst na of je woorden kunt samenvoegen. ‘De tuin voor haar huis’ kan bijvoorbeeld ‘voortuin’ worden. Je kunt de zin ook vereenvoudigen door woorden te vervangen. ‘Bij mijn zus ontbreekt het aan liefde’ kan simpelweg ‘Mijn zus heeft geen liefde’ worden.

Dat ruimt al lekker op, nog maar twee voorzetsels:
Mijn zus heeft duidelijk geen liefde voor de planten in haar voortuin.

Nog een stapje verder:
Mijn zus heeft duidelijk geen liefde voor haar voortuinplanten.
Nog maar één!

Soms werken radicale aanpassingen het beste:
Haar voortuinplanten laten mijn zus koud.
Bam. Alle voorzetsels opgeruimd!

Het eindresultaat is geen literair hoogstandje, dat geef ik toe. Het illustreert wel hoe het schrappen van voorzetsels je tekst vaart geeft. Zinnen zonder voorzetsels zijn niet per se mooier. Bovendien zijn ze vaak nodig. Voorkom echter voorzetseldiarree.