Ik vind de boekpresentatie doodeng – Interview Grenskoerier

MAARHEEZE – Sandra Bernart uit Maarheeze presenteerde afgelopen zaterdag haar nieuwe roman Vol van Maan bij boekhandel Van Piere in Eindhoven. Ze debuteerde in 2015 met het boek Ik zag Menno. Je zou verwachten dat zo’n ervaren schrijfster de lancering vol vertrouwen tegemoetziet, maar Sandra blijft bescheiden. ‘Het is toch spannend om je kindje onbeschermd los te laten in de wijde wereld.’

Met haar debuutroman Ik zag Menno belandde Sandra meteen in de finale van de Coffeecompany Book Award 2015 en werd ze genomineerd voor de Hebban Debuutprijs 2016. Ook werd ze winnaar van de Prijs voor Eindhovens Schrijftalent in 2017. Zelfs haar eerste uitgeverscontract kreeg ze via een wedstrijd. ‘Ik heb het manuscript naar alle uitgevers in Nederland gestuurd en in die tijd was er ook een manuscriptwedstrijd. Ik had het toch liggen, dus ik heb het opgestuurd. De hoofdprijs was een contract bij een uitgever en ik werd tweede’, vertelt Sandra. Maar eigenlijk was ze uiteindelijk toch een winnaar: ‘Naar aanleiding van mijn finaleplaats benaderde Uitgeverij Palmslag mij. Ze zeiden, als je wint heb je een contract en anders bieden wij je er één aan.

‘Ondanks al deze prijzen en de geweldige recensies van Ik zag Menno, blijft de schrijfster bescheiden. Ze houdt van het schrijven, maar de promotieactiviteiten vindt ze helemaal niet leuk. ‘De boekpresentatie vind ik doodeng. Ik sta niet graag in de belangstelling. En als het boek uit is, gaan de mensen wat van het boek vinden. Het is dan ineens van iedereen en iedereen mag er ook iets van vinden. Het voelt alsof je je kindje onbeschermd de wereld in laat gaan. Het is heel spannend.’

Sandra schreef al haar hele leven, maar begon in 2008 pas serieus aan haar boek. ‘Als ik een cadeautje gaf aan iemand, zat er ook altijd een gedicht bij. Mijn ultieme droom was om een roman uit te geven, maar ik dacht dat dat alleen voor de grootsten weggelegd was.’ Rond haar dertigste stelde ze samen met haar man een bucketlist samen, en daar stond het schrijven van een boek op. ‘Ik volgde verschillende cursussen en deed mee aan verhalenwedstrijden. En de eerste won ik meteen!’ Als gevolg daarvan benaderde een landelijk schrijverscollectief haar om lid te worden. Sandra is ook lid van een andere schrijfgroep. Ze volgt nog steeds schrijflessen. Het is immers een proces waarin je steeds blijft groeien. Dat merkt ze ook bij haar nieuwe roman, Vol van Maan.

Schrijfflow

‘Bij dit boek wilde ik graag meerdere personages toevoegen. Ik zat in een bepaalde flow en schreef iedere dag. Ik had met mijn man de afspraak dat ik iedere dag minimaal 500 woorden zou schrijven. Die mailde ik voor 17.00 uur naar hem door. Hij las ze in de trein op weg naar huis van zijn werk en gaf me dan feedback. Voor mij was dat een goede stok achter de deur.’

Steun en toeverlaat

Haar man is steeds haar steun en voorziet haar van feedback. Hoewel ze zich daar niet altijd iets van aantrekt: ‘Het basisidee voor Ik zag Menno ontstond op vakantie tijdens een rondje hardlopen. Ik vertelde het enthousiast aan mijn man en hij vond het helemaal niets.’ Toch werkte ze het uit en uiteindelijk was hij wel enthousiast. Het idee kwam voort uit een eerdere ontmoeting. Sandra zag een straatartiest die ze helemaal niet bij dat beroep vond passen. Dat fascineerde haar. Ook in haar boek wordt iemand straatartiest, terwijl hij dat normaal gesproken eigenlijk helemaal niet zou durven.

Vol van Maan

Naast het schrijven van boeken is Sandra editor en geeft ze af en toe schrijfworkshops. Haar nieuwe roman Vol van Maan ligt nu in de winkel. Het boek gaat over Laurens, die meedoet aan een liftwedstrijd naar Lissabon met zijn medestudente Maan. Zijn competitiedrang drijft hem tot een merkwaardige daad, waardoor hij ongewild viral gaat.

Derde roman

Of er een derde roman komt, is nog niet zeker, maar het idee is er al wel. Sandra vertelt: ‘Ik heb de afgelopen weken vaak gezegd dat dit de laatste roman zou zijn. Deze fase vlak voor en na de boeklancering vind ik vervelend. Op een gegeven moment werd ik ’s ochtends wakker met een idee voor een nieuwe roman. Dat heb ik meteen opgeschreven. Diezelfde week had ik schrijfles waar ik het heb besproken. Dus het idee is er…’

 

 

Vol van Maan ligt nu in de winkels en is te bestellen via de reguliere websites, zoals bol.com en bruna.nl.