Clichés laten je lezer gapend afhaken

Clichés zijn (te) vaak gebruikte uitdrukkingen of woordcombinaties, die daardoor afgezaagd of betekenisloos worden. Het waren ooit vindingrijke metaforen, maar ze hebben door veelvuldig gebruik hun kracht verloren. Bijvoorbeeld: ze gaan als warme broodjes over de toonbank. Maar ook toevoegingen zoals lijkbleek, muisstil en inktzwart zijn cliché. Deze duiken zo vaak op in teksten, dat een lezer gapend afhaakt.

Het is jouw taak als schrijver om origineel te zijn. Vind je het lastig om een passende beeldspraak te bedenken? Probeer je dan iets levendig voor te stellen of ga het zelf beleven. Als je een scène in het bos wilt schrijven, ga dan naar het bos. Ben je bewust van de geur van vochtige aarde, de vogelgeluiden, de takken die ritselen, de kleuren, de wind, de kou. Wat voel je erbij? Dit helpt je om de juiste woorden te vinden. Streef naar een oorspronkelijke beschrijving.

Lukt het niet? Een zin hoeft niet altijd poëtisch te zijn. Je kunt beter to the point schrijven, dan vergezochte metaforen of clichés gebruiken. Als het regent, hoeft het niet altijd pijpenstelen te regenen of met bakken uit de lucht te komen. Je kunt ook simpelweg schrijven dat het regent.