Sandra Bernart presenteert debuutroman in Spaanse sferen

image by WebDog

MAARHEEZE- ‘Ik zag Menno’ is de titel van de debuutroman van Sandra Bernart uit Maarheeze. Het boek wordt uitgegeven bij Uitgeverij Palmslag in Groningen. Het eerste exemplaar overhandigt de schrijfster op vrijdag 13 november aan Cranendoncks burgemeester Marga Vermue. Dat gebeurt bij Solmar Tours in Maarheeze waar deze boekpresentatie op Spaanse wijze wordt gevierd. Het was in Spanje dat Sandra het idee kreeg voor het boek en… het speelt zich voor een deel ook af in Spanje.

Het idee voor het boek kreeg ze tijdens een rondje hardlopen in de vakantie. ‘Ik vertelde het aan mijn man en die vond het helemaal niets,’ lacht ze. Hoewel zijn oordeel nagenoeg nooit zomaar terzijde wordt geschoven, besloot Sandra deze keer toch op dit idee door te borduren. En zo ontstond ‘Ik zag Menno’, een tragikomische roman over vrijheid en heelheid.
In het kort: Vincent heeft berekend dat hij gelukkig zal worden met Kim. Wanneer hij bij het boeken van hun huwelijksreis zijn dood gewaande broer Menno herkent in de reisbrochure, offert hij zijn zorgvuldig opgebouwde zekerheden op met maar een doel: zijn broer vinden.
Vincent begint zijn zoektocht in Spanje, maar zonder succes. Rosana, een straatartieste zonder hoofd, stimuleert hem zijn risicomijdende levenswijze los te laten, om de kans te vergroten zijn vrijgevochten broer tegen het lijf te lopen. Langzaamaan gaat hij het leven leiden dat Menno zou hebben geleid. Aanvankelijk om Menno te vinden, maar de onbevangen manier van leven bevalt hem verwarrend goed.
Een deel van het verhaal speelt zich af in de Spaanse plaats Peñíscola, een van de bestemmingen van Solmar Tours. Sandra Bernart is dan ook erg dankbaar voor het aanbod van deze touroperator om de boekpresentatie bij hen te organiseren.

Ze is geboren in Hamont maar groeide op in Maarheeze, waar ze sinds 2006 opnieuw met haar gezin woont. Sandra Bernart studeerde Economische Psychologie aan de Universiteit van Tilburg, werkte bij marketingadviesbureaus, onderbrak haar carrière voor vrijwilligerswerk in Peru en Costa Rica en vulde haar dagen als zelfstandig webdesigner. 
‘Maar ik had altijd al de drang om een boek te schrijven,’ legt ze uit. Ze publiceerde verschillende korte verhalen, werd tweede bij de Eindhovense Literatuurprijs en is lid van een schrijverscollectief. Dat collectief beschouwt ze als haar grootste leerschool. ‘Je krijgt snoeiharde feedback. Dat is pijnlijk, maar vooral erg leerzaam.’
Bij de Eindhovense schrijver Roel Smits volgde ze o.a. een cursus romanschrijven. In het voorjaar werd Sandra met ‘Ik zag Menno’ genomineerd voor de Coffeecompany Book Award en behaalde de finale. Helaas won ze niet maar het leverde haar wel een auteurscontract op bij Uitgeverij Palmslag.

Vrijdag 13 november tussen 16.00 en 18.00 uur zijn belangstellenden welkom bij de boekpresentatie bij Solmar Tours. Alles speelt zich af in Spaanse sferen, van tapas tot muziek. Voor dat laatste komt de gitarist Kenneth Valverde. Misschien nog een flamenco danseres? Er loopt in elk geval een straatartieste rond zonder hoofd! ‘Ja,’ lacht Sandra, ‘niet iedereen snapt dat natuurlijk, maar dat is de act van de straatartieste Rosana uit het boek.’
Belangstellenden voor de boekpresentatie kunnen zich aanmelden op sandrabernart@gmail.com of op www.facebook.com/ikzagmenno.

Bron: Grenskoerier