Blogtour dag 5 ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️

Recensie Boekboetiek.be

Vincent heeft berekend dat hij gelukkig zal worden met Kim. Wanneer hij bij het boeken van hun huwelijksreis zijn doodgewaande broer Menno herkent in de reisbrochure, offert hij zijn zorgvuldig opgebouwde zekerheden op met maar één doel: zijn broer vinden.
Hij begint zijn zoektocht in Spanje, maar zonder succes. Rosana, een straatartieste zonder hoofd, stimuleert hem zijn risicomijdende levenswijze los te laten, om de kans te vergroten zijn vrijgevochten broer tegen het lijf te lopen. Langzaamaan gaat hij het leven leiden dat Menno zou hebben geleid. Aanvankelijk om Menno te vinden, maar de onbevangen manier van leven bevalt hem verwarrend goed.
De cover ziet er een beetje saai uit, maar het boek is dat zeker niet. Midden in een lezing van het hoofdpersonage word je het verhaal ingegooid. Vincent heeft het over kansberekening en de voorspelbaarheid van gebeurtenissen. Dankzij deze lezing leer je hem al in het eerste hoofdstuk behoorlijk goed kennen. Vincent is een controlefreak en laat niets aan het toeval over. Het is een intrigerend personage, al vond ik hem niet per se sympathiek. De obsessie voor zijn broer zorgt ervoor dat hij de hele wereld rondom hem vergeet, en daar is met name zijn verloofde de dupe van.
Vincents zoektocht naar Menno, en meteen ook naar zichzelf en naar de zin van het leven, wordt knap in beeld gebracht naar Sandra Bernart. Ze hanteert een aangename, frisse schrijfstijl. Hoofdstukken waarin Vincent op zoek gaat naar Menno worden afgewisseld met flashbacks naar de tijd vóór Menno’s verdwijning. Zowel heden als verleden vormen zo afzonderlijke verhaallijnen die toch mooi met elkaar verbonden zijn.

Ik zag Menno is een tragikomisch verhaal. Eentje van het soort dat je nog lang bijblijft. Het prikkelt je verbeelding op een heel bijzondere manier en zet je aan het denken. Een onverwacht origineel en geslaagd debuut van Sandra Bernart.

Deze recensie maakt deel uit van een blogtour.

Benieuwd wat andere bloggers vinden van Ik zag Menno? 

Maandag 19 september: Interview met Sandra Bernart door De Perfecte Buren
Dinsdag 20 september: Joop Liefaard van boekenblog.com
Woensdag 21 september: Leesdame
Donderdag 22 september: Jessica van Reviews & Roses
Vrijdag 23 september: Shyama van Shyama in boekenland
Zaterdag 24 september: Annelies van Boekboetiek
Zondag 25 september: De Perfecte Buren
Maandag 26 september:Hanneke van Hanneke Inorcenti

Ik zag Menno
Sandra Bernart
Aantal pagina’s: 232
ISBN 9789491773372

Uitgeverij Palmslag (november 2015)

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.