Grote daden

Een cadavre exquis is (van oorsprong) een gedicht dat door meerdere dichters is geschreven, zonder dat zij op de hoogte zijn van de delen die door de anderen worden geschreven. Deze techniek werd ontwikkeld in het entourage van André Breton en Paul Eluard.

Het cadavre exquis (Frans voor: voortreffelijk lijk) is een voorbeeld vansurrealistische techniek (net als het automatisch schrijven), waarbij geprobeerd wordt kunst te maken vanuit het onderbewuste.

Het procedé is tamelijk eenvoudig, het resultaat niet. De eerste schrijver schrijft een versregel op een stuk papier. Daarna schrijft hij het eerste woord van de tweede regel en vouwt het papier zodanig dat dat de eerste regel bedekt is. De tweede schrijver gaat vervolgens verder met het eerste woord (of het laatste als het rijmen moet). Hij laat zich hierbij leiden (of juist niet) door wat hij, aan de hand van het woord, denkt hoe de eerste regel luidt. Ook schrijft hij een woord voor de derde schrijver en zo voort.

Bron: Wikipedia

Met Nicole van Hamond maakte ik een aantal cadavres. Dit is een variant waarbij we om de beurt een dichtregel verzonnen en alleen het laatste woord prijsgaven.

Spread the word